BİZİ ARAYIN!
ÜRÜNLER

ELEKTRONİK CİHAZ SİGORTA POLİÇESİ

 

Elektronik Cihaz Sigorta Poliçeleri Makine Kırılması Sigortasından daha kapsamlı poliçelerdir.Bu poliçelerde  dikkat edilmesi gereken en önemli husus cihazların mutlaka poliçeye yazılmış olması ve güncel gerçek değerleri üzerinden sigorta edilmiş olmasıdır.

 

MAKİNE KIRILMASI SİGORTA POLİÇESİ

 

Makine sigorta poliçelerinde özellikle dikkat edilmesi gereken husus sigorta edilen makinelerin gerçek değer üzerinden sigorta edilmesidir. Diğer bir deyişle Sigorta Bedeli  makinelerin yeni satın alma bedeli toplamı olmalıdır.

Genel şartlarda sigorta bedelinin varsa nakliyat, gümrük vergisi ve harçları, montaj masrafları dahil bir makine veya tesisin yeni ikame bedeline eşit olması şart koşulmuştur.

Hangi makineler için teminat veriliyorsa bu makineler poliçede mutlaka belirtilmelidir. Makine sigortası yangın, yıldırım, hırsızlık gibi bir başka poliçe ile teminat altına alınabilen teminatları içermez bu nedenle ayrıca yangın poliçesi düzenlenerek bu rizikolar teminat altına alınmalıdır.

Forklift gibi hareketli makinelerin bulunduğu poliçelerde mutlaka Geniş Kasko teminatı bulunmalıdır.
Leasıng poliçelerinde  diğer düzenlenen Makine Kırılması poliçelerinden farklı olarak Elektronik Cihaz Teminatı verilmektedir. Daha geniş teminatlı poliçelerdir.

 

HEKİM SORUMLULUK POLİÇELERİ

 

Kapsam

21 Temmuz 2010 tarih ve 27648 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarına bağlı olarak verilen bu kloz ile sigortacı, sözleşmedeki şartlara tabi olmak kaydı ile sigortalının poliçede konusu belirlenmiş mesleki faaliyeti ifa ederken neden olduğu zarar dolayısıyla ödemek zorunda kaldığı veya kalacağı maddi, manevi ve yargılama giderlerini poliçede yazılı limitler dahilinde temin eder

 

TEMİNATLAR

 

Sağlık hizmeti sunan, Kamu veya Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşları ile Sağlık Birimlerinde çalışan Tabipler, Diş Tabipleri ve Tıpta Uzmanlık Mevzuatına göre Uzman olanların;

* Mesleki hizmetleri sırasında ihmal, hata veya kusurları sonucunda herhangi bir hastanın, bedensel zarara uğradığını iddia etmesi veya yaşamını kaybetmesi nedeniyle,

* Sözleşme süresi içinde ve sözleşme yapılmadan önce meydana gelen bir olay nedeniyle talep edilen zararlara,

* Sigortalıya karşı doğabilecek taleplere karşı maddi, manevi ve yargılama giderleri teminat altındadır.

* Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları geçerlidir.


ÖNEMLİ ÖZELLİKLER

Özel sağlık kurum ve kuruluşları için, sigortalının kurumlar arasında iş değişikliği yapması durumunda, önceki kurum tarafından yaptırılan sigorta sözleşmesinin teminatı devam ediyorsa, yeni kurumun sözleşme süresi sonuna kadar sigorta yaptırma sorumluluğu ortadan kalkar.

Süresinden önce sona eren sözleşmelerde işlemeyen günlere ait primler, sigorta şirketi tarafında gün esası üzerinden sigorta ettirene iade edilir.

Sözleşmenin yapılması, sona ermesi ve risk değişikliği gibi tüm bilgiler poliçe bazında en geç 24 saat içinde Sigorta Bilgi Merkezine iletilir.

Tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar için Mesleki Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarına göre yaptırılmış ihtiyari sigorta var ise ve bu ihtiyari sigorta zorunlu sigortayla verilen teminatın üstü için yapılmamışsa, bu sigorta ile zorunlu sigorta arasında Türk Ticaret Kanununun birden çok sigorta (müşterek sigorta) hükmü uygulanır. (Sigorta bedelinin toplam hasara orantısı kadar)


TEMİNAT DIŞINDA KALAN HALLER

 

a. Sigortalının, poliçede belirlenmiş ve sınırları hukuk kuralları veya etik kurallar ile tespit edilen mesleki faaliyeti dışındaki faaliyetlerinden kaynaklanan tazminat talepleri,

b. Mesleki faaliyetin ifası sırasında sigortalı tarafından kasten sebep olunan her tür olay ile davranışları,

c. Sigortalı veya çalıştırdığı kişilerin, poliçede belirtilen mesleki faaliyeti ifa ederken alkol, uyuşturucu ya da narkotik maddelerin tesiri altında bulunması sonucunda meydana gelen olaylar,

d. İdarî ve adlî para cezaları dahil her tür ceza ve cezai şartlar

 

KAR KAYBI SİGORTA POLİÇESİ  

 

Sigortacının kar kaybı kapsamında ödeme yapması için sigortalının ticari faaliyeti yürütürken kullandığı bina, makine, donanım, demirbaş ve emtianın geçerli bir yangın sigorta sözleşmesinin teminat altına aldığı risklerin gerçekleşmesi sonucu hasara uğraması ve meydana gelen zararların ilgili sigortacı tarafından tanzim edilmiş veya sorumluluğunun kabul edilmiş olması şarttır.

Bu sigortanın uygulanmasında ticari faaliyet, kazanç sağlamak amacıyla yürütülen her tür faaliyet olarak; kar kaybı ise ticari faaliyetin durması yada aksaması sonucunda, tazminat süresi içinde kalmak kaydıyla ciroda meydana gelen azalmadan ve azalmayı önlemeye yönelik işletme maliyetindeki artıştan kaynaklanan brüt kar kaybı olarak anlaşılır.

İlgili yangın sigorta sözleşmesi ve genel şartları hükümleri uyarınca teminat altına alınmamış hallerden meydana gelen kar kaybı bu sigorta ile teminat altına alınamaz.

Aksi kararlaştırılmadıkça sigorta bedelinin, brüt kar oranının senelik ciroya veya tazminat süresi 12 aydan fazla ise standart ciroya uygulanması sonucu elde edilen miktardan az olması halinde, ( Eksik Sigorta ) tazminat aralarındaki orana göre azaltılabilir. Sigortalı veya sigorta ettiren, sigorta sözleşmesini yukarda belirtilen oran dikkate alınmaksızın, sigorta bedelini aşmayan zararın tamamının sigortacı tarafından ödeneceği şeklinde değiştirebilir.

Bu poliçelerde rizikonun gerçekleşmesi halinde ödenecek tazminatın işletmeye faturalı olarak giren emteaları kapsayacak olması nedeniyle muhasebe kayıtları ve hasar günündeki envanterin tutulması da esastır. Bu hususlar poliçelerde belirtilmiş olup önemlidir. 



ZORUNLU ÖZEL GÜVENLİK MALİ SORUMLULUK SİGORTA POLİÇESİ

 

Bu poliçe ile istihdam edilen özel güvenlik görevlilerinin, özel güvenlik hizmetine dair hukuk kuralları dahilinde görevlerini yerine getirmeleri esnasında üçüncü şahıslara verecekleri zararları güvence altına alır.

Bu poliçe ile verilen teminatlar standart teminatlar olup tüm sigorta şirketlerinde aynıdır. Güvenlik görevlileri işletmenin kendi kadrolu elemanları olmalıdır, eğer taşeron firma var ise bu poliçelerin yaptırılması taşeron firma için zorunludur. 


İŞVEREN MALİ SORUMLULUK SİGORTA POLİÇESİ

 

Bu sigorta ile sigortacı işyerinde meydana gelebilecek iş kazaları sonucu işverene yöneltilecek hukuki sorumluluk nedeniyle, kendisine bir hizmet sözleşmesi ile bağlı ve SSK ya tabi çalışanların veya hak sahiplerinin işverenden talep edecekleri SSK nın sağladığı yardımların üzerinde ve dışında kalan tazminat istemleriyle, yine SSK tarafından iş kazası sonucu işverene
Karşı yöneltilecek rücu davalarının tazminat taleplerini sigorta eder.

İşveren Mali Sorumluluk Poliçelerinde  yıllık brüt ücret ve çalışan sayısı gibi bilgilerin güncel ve doğru olmasına dikkat edilmelidir.

 

YURTİÇİ TAŞIYICI SORUMLULUK POLİÇESİ  ( ABONMAN PEŞİN )  NDE  OLMASI GEREKENLER  

 
Abonman poliçelerinde  sevkiyatların periyodik olarak ( haftalık veya aylık olabilir )   şirkete bildirilmesi önemlidir. Poliçe teminatı yıllık sigorta bedeli ile sınırlıdır. Sene  içinde yapılan sevkiyat tutarının   teminat olarak verilen sigorta bedelini aşması halinde teminat sona erecektir. Bu husus poliçede ifade edilmiş olup dikkat edilmesi önemlidir.
Geniş Teminat Klozu  olumlu bir ek teminat tır. Bu teminat ile sigorta edilen mallarda oluşabilecek  ıslanma ve hırsızlık hasarları teminat altına alınmış olmaktadır.
Poliçede Konteyner teminatı  sigorta bedelinin ( genel olarak % 20 ) belli bir yüzdesine kadar verilebilmektedir. Yurtiçi Taşıyıcı Sorumluluk Poliçelerinde Sigorta bedeline bu teminatın eklenmesi önemlidir aksi taktirde  hasar  meydana geldiğinde konteyner  teminat dışı kalmaktadır.
Yapılan sevkiyatlar ile ilgili zeyil olması gereklidir.