BİZİ ARAYIN!
ÜRÜNLER
Sigortanın en önemli ana prensiplerinden biri mutlak iyi niyet prensibidir. Yani tarafların hileli hareket etmemeleri gerekir. Sigortalının verdiği bilgilerin doğruluğu sigortacının ise neyi ne koşullarda teminat altına aldığını poliçenin hangi riskleri kapsayıp hangi riskleri kapsamadığını doğru ve eksiksiz belirtmesi gerekir.

Ayrıca yakın sebep prensibi vardır. Poliçede verilen teminat ile gerçekleşen zarar arasında yakın bir sebep olmalıdır. Yani hasarın yakın nedeninin poliçede gösterilen teminat altına alınan tehlike olması gereklidir.

Yangın sigorta poliçelerinde özellikle sigortalılar daha dikkatli ve detaylı bilgilendirilmek zorundadır çünkü sigorta konusu ayrı bir bilgi birikimi ve uzmanlık isteyen bir alandır. Bilgilerin anlaşılır bir ifade ile ve açıklayıcı olarak anlatılması ve poliçeye yazılması gereklidir.

Sigorta teminatına ek klozlar ile dahil edilebilecek haller genel olarak rizikonun kapsamını genişletmektedir. Ancak bu hallerden bir kısmını yangın rizikosu ile bağdaştırmak son derece zordur.Sel su basması , yer kayması , toprak çökmesi, kar ağırlığı, terör klozu gibi klozlarla sigorta sözleşmesi kapsamına dahil edilebilen zararların klasik yangın sigortası ile bağdaşabilir yönleri bulunmamaktadır. Ve bu klozlar yangın poliçesi ekinde verilerek mevcut riskler teminat altına alınabilmektedir.

Yangın sigortası sigorta sözleşmesinde belirlenen rizikolara karşı yapılan bir sigorta dalıdır, rizikoların kapsamının belirlenmesi gereklidir.
Sigortalı bilgisi, Riziko adresi, Sigorta konusu kıymetler sağlıklı olarak poliçeye yazılmalı ve kontrol edilmelidir.
Yangın Sigorta Poliçelerinde Riziko Adresleri son derece önemlidir. Bu nedenle poliçelerde adresler titizlikle kontrol edilmelidir.

Teminata Giren Riskler ve Teminat Dışı Kalan Haller çok önemlidir dikkatlice incelenmeli riziko mahalli ve sigorta edilen kıymetler için gerekli teminatlar hususu sağlıklı tespit edilmelidir. Eksik Teminat verilerek / alınarak düzenlenen poliçelerde Sigorta poliçesi düzenlenmesinin asıl amacı olan beklenmeyen ani rizikoların teminat altına alınması gereği dikkate alınmamış olmaktadır.

Yeni düzenlenecek poliçelerde aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi sigorta poliçelerinizin sağlıklı olması, dolayısı ile işletmelerinizin menfaati gereğidir.
Yangın Sigortası Genel Şartlarında Sigorta Bedelinin Kapsamı;
Taşınmaz mallarda
1- Aksine sözleşme yoksa; binaların dışındaki bahçivan evi , garaj, su deposu kömürlük gibi eklentiler ile binaların içinde veya üzerinde bulunan her çeşit sabit tesisat asansör ve yürüyen merdivenler, yıldırımlık, televizyon anteni gibi binayı tamamlayan şeyler sigorta bedelinin kapsamı içindedir.
2- Temeller, bahçe ve çevre duvarları, istinat duvarları, rıhtımlar, teraslar, iskeleler, çeşmeler, bina dışındaki heykeller, sarnıç ve havuz gibi şeyler ancak poliçede belirtilmeleri kaydı ile sigorta bedeli kapsamının içindedir.

Tüm Poliçelerde Ek Sözleşme ile Teminat Kapsamına Dahil edilebilecek haller aşağıda belirtildiği şekildedir. Poliçelerde bu hususlara dikkat edilmesi işletmenin sürekliliği ve menfaati gereğidir.

A3 ) Aşağıdaki haller dolayısıyla meydana gelen zararlar sigorta teminatının dışındadır. Ancak ek sözleşme ile genel şartlar ve ilişik klozlara göre bu teminat kapsamı içine alınabilirler.
1- a ) Grev, Lokavt, kargaşalık ve halk hareketleri
2- b ) Terör
3- c ) Deprem ve yanardağ püskürmesi
3.2 Yangın ve infilak sonucu meydana gelmediği takdirde aşağıdaki haller dolayısıyla meydana gelen zararlar teminat kapsamı dışındadır. Ancak ek sözleşme ile bu genel şartlara ve ilişik klozlara göre teminat kapsamı içine alınabilirler.

Kar ağırlığı,
Sel Ve Su baskını
Yer Kayması
Fırtına
Dahili Su
Duman
Taşıt Çarpması

A ) Kara taşıtları
B ) Deniz taşıtları
C ) Hava taşıtları

Kötü niyetli hareketler
Cam kırılması

Aşağıda sayılanlar teminat kapsamı dışındadır. Ancak sigorta bedellerinin poliçede ayrıca belirtilmesi kaydıyla ek sözleşme ile teminat kapsamı içine alınabilirler.
1- Sanat veya antikacılık bakımından değeri olan tablolar, resimler, kitaplar, gravürler, yazılar, heykeller, biblolar, koleksiyonlar, halılar ve benzerleri
2- Modeller, kalıplar, plan ve krokiler, ihtira beratları, belgeler, ticari defterler ve benzerleri
3- Nakit, hisse senedi ve tahvil, kıymetli kağıtlar, her çeşit altın ve gümüş ve bunlardan mamul ziynet eşyası ve mücevherler ve sair kıymetli madenler ve mamulleri, kıymetli taş ve inciler ve benzerleri
4- Deniz ve hava taşıtları ile motorlu kara taşıtları ve bunların yükleri ( hareket hali hariç)
5- Emanet ve ariyet mallar,
6- Enkaz kaldırma masrafları,
7- Kira kaybı ve İntifadan mahrumiyet,
8- Yangın ve infilak mali sorumluluğu
Tüm bu ek teminatlara ilave olarak sigorta edilecek olan işletme için gerçek ihtiyaçlar tespit edilerek riziko teftişi yapılmalı buna göre bir poliçe tanzim edilmelidir.
Sigorta poliçe teminatlarında sebep sonuç ilişkisi önemlidir. Örneğin sadece yangın teminatı alınan bir binada sel ve su baskını sonucu oluşacak hasar teminat harici kalacaktır.